MEGNYÍLT A GÖDI HUZELLA KERT

A gödi Huzella Kert  2022. március 28-án megnyitásra került a látogatók számára.

A megnyitón köszöntő beszédet mondott dr. Orlóci László ELTE Füvészkert igazgatója, és dr. Tuzson Bence országgyűlési képviselő, kormányzati államtitkár. A szalagot átvágták: Orlóci László, Tuzson Bence, és Szabó István a Pest Megye Önkormányzatának elnöke.

A Huzella Kert feléledt a 2000 óta tartó tetszhalott állapotából, fejlesztése 22 év után elkezdődött.

A  tervezett fejlesztési munkákról a látogatók a helyszínen kihelyezett információs tábláról értesülhetnek.

A fejlesztési munkák ideje alatt, a kert munkaidőben díjmentesen látogatható a nagyközönség számára. A kert egyéni bejárásához elkészült a kertvezetési applikáció, mely letölthető a Google Play áruházból. https://fuveszkertapp.hu/HuzellaApp.php

A megnyitón bemutatásra kerültek a kertben tervezett fejlesztések, melyek 2023. december végéig kerülnek megvalósításra. Átadásra került a Békaliliom tanösvény, mely bemutatja  kert természeti értékeit és interaktív feladatokat is tartalmaz.

Közös faültetés keretében a most kialakított Ginkgo Kertbe közel 50 páfrányfenyő került beültetésre.

A 2023. december végéig tartó fejlesztési munkák részeként a következő területek kerülnek felújításra:

A használaton kívüli, romos épületek bontásra kerülnek, így növelve a kert területét. A kert úthálózata felújításra kerül. Látogatói fogadóépület  kerül kialakítása a porta mellet. A régen „Bagoly Tanodaként” működő faház  felújításra kerül. A régi kéményből virtuális kilátó lesz, mely tetejéről kamerák segítségével az egész környék panorámája láthatóvá válik. A régi filagória, és a szivattyú ház is felújításra kerül. A kert hasznosítását új funkciók biztosításával próbáljuk bővíteni. A kialakításra kerülő „Füveskert” egy meglévő épületnek adna új funkciót, és a látogatók számára lehetőséget, hogy a helyben termesztett gyógynövényekből saját készítésű termékeket, alkotásokat készítsenek.