Tevékenységünk

1. Hatékony és széleskörű ismeretterjesztő, természetvédelemre nevelő munka szervezése, irányítása, az információs rendszerek fejlesztése

 • Kerti séták: ismeretterjesztő szakvezetések

  Az Eötvös Loránd Tudományegyetem biológus, ill. biológia tanár szakos hallgatói előzetes bejelentkezés alapján ismeretterjesztő szakvezetéseket tartanak általános- és középiskolás osztályok, szakkörök részére. Az általános kertbemutatók mellett lehetőség van speciális vezetések kérésére is. Például:

  • Magyarország növényvilága
  • A trópusok gyümölcsei
  • Séta a trópusokon az esőerdoktol a sivatagokig
  • Élő kövületek nyomában
  • A fenyvesek birodalmában.

  Természetesen – előzetes bejelentkezés alapján – felnőtt csoportok részére is biztosítunk vezetést.

  Vezetés igénylése:

  telefon: 210-10-74, 314-05-35

  e-mail: botanikuskert[kukac]yahoo.com

  Az Alapítvány kezdettől fogva szervezi az általános- és középiskolások, valamint az érdeklődő felnőtt csoportok ismeretterjesztő szakvezetését (iskolásoknak biológia óra keretében) esetenként angol, ill. német nyelven, az Egyetem biológus hallgatóinak a közreműködésével.

  Az élő természet megőrzésének fontosságára elengedhetetlenül fontos felhívni minden korosztály figyelmét. Ennek szellemében indult új program szakképzett vezetőkkel a Füvészkertért Alapítvány támogatásával, a legfiatalabb korosztály számára „Szamóca Tanoda” néven.

  Kincseket rejtő vadon élő növényeink gyakorlati hasznának megismertetésére támogattuk „gyógynövény ismereti tanfolyam” lebonyolítását a Budakalászi Gyógynövény Kutató Intézet szakmai vezetésével.

 • Kiadványaink

  • Felkerültek az ELTE Füvészkert oldalára élőnövény-gyűjteményeink.
  • CD készítése a Füvészkertről.
  • A „Tájak, Korok, Múzeumok” sorozatban az ELTE Füvészkert-ről megjelent füzet új kiadásának (2006) támogatása.
  • Elkészült egy kiadvány – „A Pál utcai fiúk kalandozásai a Füvészkertben „ című térkép, – mely pontos tájékoztatást ad a Füvészkert mai állapotáról, de jelzi a még meglévő – regénybeli nevezetes események helyszíneit is.
  • 2011 őszén jelent meg a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával a Füvészkert térképe, mely a látogatók hasznos kísérője; alapvető ismereteket nyújt a bemutatott fontosabb növénygyűjteményekről, nevezetes látnivalókról.
  • A Füvészkertért Alapítvány biztosította 2011-ben a Magyar Biológiai Társaság tudományos lapjának, a Botanikai Közlemények 98. kötetének nyomdai előkészítését.
  • Kiadvány a „Füvészkert, a növényi sokféleség szigete a főváros háztengerében” címen, melynek célja, hogy a Füvészkert látogatóinak felhívjuk a figyelmét a növényvilág „különbözőféle sokféleségére”, rokonság, életformák, földrajzi elterjedés, levélszín szerinti változatosságára, valamint a fajtagyűjtemények gazdagságára. (A Zöld Forrás támogatásával.)
  • Újabb térkép a Füvészkertről.
  • Elkészíttette az Alapítvány saját honlapját. (www.kertertalapitvany.hu)
  • Adatbázis: Az ELTE Füvészkert honlapjára (www.fuveszkert.org) feltettük a pontosan meghatározott fajokból álló gyűjteményeink listáit. Ezek a fajlisták tartalmazzak a fajok tudományos latin és magyar neveit, a fajok rendszertani helyét, természetes földrajzi elterjedését.
  • Képeslap sorozat a Füvészkert régi felvételei alapján.
 • Kiállítások szervezése

  2007-ben Kitaibel Pál (1757-1817), a nagy magyar polihisztor, a Botanikus Kert egykori igazgatója emlékére születésének 250. évfordulója alkalmából jubileumi kiállítás.

  Kiállítások szervezése

  Kiállítások szervezése

  A Biológiai Diverzitás Nemzetközi napja alkalmából az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetével, a Nemzeti Park Igazgatóságokkal é s a KvVM Biodiverzitási Főosztályának részvételével Bemutató a hazai nemzeti parkok élővilág sokféleségét megőrző tevékenységéről, A Füvészkert gazdag termés és maggyűjteménye a termések, magvak alakgazdagságáról, terjedésük változatos formáiról.

  Molnár Ferenc centenáriumát ünneplő regényének a „Pál utcai fiúk” első kiadásának 100. évfordulója alkalmából „meseíró pályázat, meghirdetése, lebonyolítása több mint 60 általános iskolás részvételével.

  A regény és írója tiszteletére a Képzőművészeti Egyetem hallgatói számára „Ihlet” címen szoborfaragó pályázat, a díjnyertes műnek a Füvészkert számára történő megvásárlása.

  Kiállítás a felújításról, a Füvészkert épületeinek, köztük a több mint 150 éves Pálmaháznak a történetéről.

  A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja alkalmából kiállítást rendeztünk: ennek egyik része posztereken, tablókon mutatta be a Föld növényvilágának, valamint a Füvészkert élőnövény-gyűjteményének sokféleségét, másik részét a Füvészkert 18-19. századból való botanikai könyveiből válogattuk, szemléltetve, hogy az elmúlt századok idején hogyan örökítették meg a növényvilág változatosságát.

  Kulturális Örökség Napjain kiállítás „200 millió éves séta a növényvilág múltjába”, – a bükkábrányi 10 millió éves mocsárciprus bemutatása.

2. Forrásteremtés, korszerűsítés

 • A Füvészkertnek, mint kulturális örökségnek a védelme érdekében az építészeti értékek fenntartásához, működtetéséhez, valamint a gazdaságosabb üzemeltetés célját szolgáló beruházásokhoz források teremtése.
 • Régi hiány pótlásaként látogatói korszerű illemhely tervezése.
 • Alapítvány támogatói lehetővé tették, hogy adományaikból a Pálmaház korszerű felújítását szolgáló kiviteli tervek elkészülhessenek (2011).

3. A Füvészkertet népszerűsítő rendezvények szervezése

 • Évente sorra kerülő rendezvényeink:

  • Cseresznyevirágzás ünnepe (Sakura napok, április)Minden év tavaszán, cseresznyevirágzás idején, a Füvészkert “ázsiai kertjében” kerül sor a japánok hagyományos nemzeti ünnepének, a Sakura napoknak a megtartására. Ilyenkor, a természet ébredésének idején, kivételesen a látogatók a fűbe heveredve élvezhetik a tavasz érkezését.

   Kiállítások szervezése

   Kiállítások szervezése

  • Ginkgo-napok (október)
  • Trópus a télben (november)
 • Részvétel az országosan szervezett rendezvényeken:

  • Múzeumok éjszakája (június)
  • Nemzeti Kulturális Örökség Napjai (szeptember)
  • Kutatók éjszakája (szeptember)

  Minden évben május 22-én, a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napján kiállítással, ill. gyűjteményes kertünk bemutatásával igyekszünk szemléltetni a növényvilág változatosságát, s kívánjuk hangsúlyozni a természetvédelem fontosságát.

 • Vetélkedők, gyermekfoglalkozások

  A “Pál utcai fiúk” és a “Vörös ingesek” kései utódai számára minden évben rendezünk természetismereti vagy akár Molnár Ferenc regényét felelevenítő vetélkedőket. A természet megismertetésére, megszerettetésére épp úgy szükség van, mint azoknak az erkölcsi normáknak, magatartásformáknak, emberi tulajdonságoknak a kialakítására, melyek az említett ifjúsági regényt nemzetközi szinten is örökbecsűvé tették.

  Vetélkedok, gyermekfoglalkozások

  Vetélkedők, gyermekfoglalkozások

4. Könyvtár

Az ELTE Füvészkertjének könyvtára számos értékes botanikai, erdészeti, kertészeti dokumentumot őriz a XVIII-XIX. századból. Igyekszik beszerezni a botanikus kertek számára nélkülözhetetlen legújabb irodalmat is. A Füvészkertért Alapítvány az utóbbi években 250.000.- Ft értékben vásárolt botanikai, kertészeti szakkönyveket, többek közt a híres Londoni Kew Garden több mint 200 éve alapított kiadványának, a Curtis’s Magazin – nálunk teljes sorozatának a legújabb köteteit.

Könyvtár

Könyvtár

Könyvtár

Könyvtár

5. A herbárium

A Botanikus Kertek tudományos értékű, szárított, préselt növénygyűjteménye. A több mint 50.000 lapból álló gyűjteményünk főként a Kárpát-medence növényvilágának fontos dokumentuma.

Herbárium

Herbárium

Rendezése, adatbázisba való feldolgozása segítő kezekre vár! Örömmel várjuk, főként biológus egyetemi hallgatók önkéntes segítségét.

6. Maggyűjtemény (Magbank)

A Füvészkert maggyűjteménye a Föld valamennyi kontinenséről származó, összesen mintegy 15.000 növényfaj magját, termését őrzi.

Maggyujtemény (Magbank)

Maggyűjtemény (Magbank)