Szemléletformálás a Füvészkertben 2020 összefoglaló

2020. szeptember 8. és szeptember 22. között lezajlott a  “Szemléletformálás a Füvészkertben” iskolásoknak szóló programsorozatunk gyakorlati része.

A programon a 25 osztály részvételét a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatta.

Az idei programsorozat gyakorlati lebonyolítását a tavasszal kezdődött járványhelyzet lényegesen átalakította. A programokra az osztályok toborzását még februárban elkezdtük, hirdetéssel, iskolák megkeresésével. Az osztályok egy online jelentkezési űrlap kitöltésével tudtak jelentkezni, és az első 25 jelentkező osztály részvételét visszaigazoltuk. Az eredeti tervek szerint április közepén kezdődő programra már március elején beteltek a helyek, már várólistát is vezettünk. A járványügyi helyzet változása miatt a tavaszra tervezett programokat az őszi szezonra halasztottuk, bízva abban, hogy az őszi tanévkezdésig rendeződik a helyzet. A már regisztrált résztvevő osztályok tudomásul vették a program halasztását és biztosítottak, hogy az őszi szezonban is örömmel részt vesznek a programon.

A nyáron kedvezően alakuló járványhelyzet lehetővé tette, hogy az őszi lebonyolítást reális lehetőségként kezeljük, ezért más augusztus második felétől újra elkezdtük az osztályok toborzását, elsősorban a már bejelentkezett osztályok megkeresésével. A programok gyakorlati részét szeptember első felére terveztük, a késő őszi hideg időjárást és az esetleges újabb iskolabezárásokat megelőzendő. A tanévkezdéssel egyidejűleg hirtelen romló járványhelyzet újra felülírta a bejelentkezett osztályok listáját, mert sok lefoglalt időpontot utolsó percekben mondtak le, igazgatói, tankerületi vagy szülői döntések alapján, ami teljesen érthető volt az aktuális helyzetben. A lemondott osztályok helyére sikerült újabb hirdetésekkel, iskolák megkeresésével új osztályokat toborozni, így 25 osztály részvételével sikerült lebonyolítani a programot.

Programunk fő tematikája a komposztálás igazából most az őszi szezonban jutott teljes létjogosultsághoz. Az őszi lombhullás, egy egész nyár folyamán működtetett tankert zöld hulladékai, az ágyásokban található gyomok és már leszüretelt növények maradványai a komposztálási munkák alapanyagai lettek.

A foglalkozások a Tankertben kezdődtek, ahol szétválogatták a gyerekek a komposztálható és a nem komposztálható anyagokat az asztalról. A komposztálható anyagok között érdekes növényi részek, termések is helyet kaptak, hogy tudásuk növényismerettel is bővüljön. A Tankert ágyásaiban gyomokat kerestek, ezáltal megismertek pár ehető növényt is, és az egész Tankert területén zöld hulladékokat gyűjtögettek. Gyűjtögetés közben koktélparadicsomot is szüretelhettek az ágyásokból, melyet mosás után a helyszínen elfogyasztottak.

A Tankertből a Füvészkert komposztálói felé sétálva is gyűjtöttek a gyerekek, lehullott leveleket és ágakat, és közben a Füvészkert történetével és érdekes növényekkel ismerkedtek. A komposztálóknál felaprították az összegyűjtött zöld hulladékokat és rétegezve a komposztkeretekbe tették. Az előző évek komposztjából rostáltak, és vittek a tankertbe a magas ágyások feltöltéséhez. A kedvenc munka a rostálás volt, és természetesen a paradicsom szüretelése, mely neveléséhez felhasználtuk az előző évek osztályaival készített komposztot.

A résztvevő osztályok a komposztáláson kívül kérhették a biológiai sokféleség vezetett sétát vagy a városi kertészkedés programot is. A városi kertészkedésnek az igazi szezonja tavasszal van, ami a járványhelyzet miatt meghiúsult, ezért az előző két program tette ki a programok többségét. Habár a városi kertészkedés idejéről lemaradtunk, azért a paradicsom szüretelésekor megtapasztalták a gyerekek, hogy ilyen paradicsomot ők is tudnak nevelni, akár a teraszon is, akár a saját kézzel előállított komposzt felhasználásával is.

A diákok és tanárok véleménye a programról:

Nagyon tetszett a gyerekeknek a foglalkozás. Tanulságos volt, sok érdekes információval gazdagodva tértünk haza.

Lázár Ervin Általános Iskola 4.c

Köszönjük a lehetőséget. Igazán érdekes volt a program. Gyönyörűek a növények, nagyon örültünk, hogy lenyűgöző ritkaságokat is láthattunk. Külön köszönjük, hogy kerekesszékkel is bejárható a kert nagy része.

Mozgásjavító Általános Iskola 5, 6. Osztály

Hasznos volt, a gyerekek élvezték. Gyönyörű a környezet és a növények.

Józsefvárosi EGYMI 4. Osztály

Tartalmas, érdekes, gyermekközpontú foglalkozás. A foglalkozás vezető személye elfogadó, segítő.

Józsefvárosi EGYMI És AMI 7. És 8. Osztály

Nagyszerű élmény volt, köszönjük! Sok érdekességet tudhatunk meg, gyönyörű környezetben, kedves előadótól. Szívesen jövünk máskor is!

Zuglói Benedek Elek EGYMI 6. Osztály

Köszönjük a lehetőséget! Nagyon élvezték a gyerekek a foglalkozást. Interaktív, sétálós, beszélgetős elfoglaltság minden korosztály számára.

Zuglói Benedek Elek Általános Iskola és EGYMI 8. Osztály

Nagyon tetszett, életközeli, praktikus ismeretek, jó hangulat, kedves vezető.

MTE Nádasi Ferenc Gimnázium 6 a osztály

Köszönjük szépen, nagyon tartalmas, élménydús foglalkozásban volt részünk. Gyönyörű a kert!

Magyar Táncművészeti Egyetem Nádasi Ferenc Gimnáziuma és Kollégiuma 6. b. Osztály

Nagyon érdekes, izgalmas foglalkozás volt. Városi gyerekeknek különösen érdekes volt.

Losonci Téri Általános Iskola

Hasznos volt, köszönjük Zsuzsa néninek a sok-sok információt, a komposztálást, a paradicsomot. Gyönyörű a környezet, szeretnénk még visszatérni.

Losonci Téri Általános Iskola 3. a

Köszönjük a lehetőséget, érdekes volt, a korosztálynak megfelelő. A gyerekek nagyon élvezték.

Kőbányai Szent László Általános Iskola 5. a.

Nagyon tartalmas, érdekes program. A gyerekeknek nagyon tetszett.

Zuglói Benedek Elek EGYMI Fejlesztő 2, 6. osztály

Remekül illeszkedett a 3. osztályos tananyagba a látottak és hallottak. ÖKO iskola lévén jó volt látni a komposztálást nagyobb méretben is. Külön élmény volt átrostálni az általunk készített földet.

Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 3. Osztály

Köszönjük a csodás előadást. Élmény volt személyesen is megismerni, látni a tanultakat! Köszönjük!

Palotás Gábor Általános Iskola 8. a.

A foglalkozás nagy élmény volt számunkra! Kedves vezetést, nagy szakmai hozzáértést tapasztaltunk. Köszönjük!

JEGYMIAI 5. Osztály

Köszönjük szépen a vendéglátást és a hasznos információkat. A gyerekek jól érezték magukat, örültek, hogy szabadtéren és aktívan tölthették a délutánt.

Lágymányosi Bárdos Lajos Általános Iskola 7. osztály

Nagyon élveztük a fantasztikus bemutatást. Érthető, élvezhető előadás.

Heltai Gáspár Általános Iskola 5 a

Nagyon hasznos útmutatót és szemléltetést kaptunk a komposztálásról, gyönyörű sétát tettünk a kertben és nagyon finom a paradicsom. Köszönjük szépen!

Csillagház Általános Iskola 4. osztály