Trópus a Télben a Füvészkertben

2016 őszén is megrendezésre került a népszerű Trópus a Télben rendezvény az ELTE Füvészkertben. A felnőttek és a gyermekek számos vidám programban részesülhettek. Az esős szombati nap ellenére nagy számban érkeztek látogatók, melyet a gyönyörű, napsütéses vasárnap látogatói létszáma jócskán meg is haladott.

A kert kapuján belépve szombaton és vasárnap 11 és 15 órakor szakvezetés szolgálta a látogatók ismeretszerzését a trópusi növények világában.

Csoportonként minimum 12, maximum 32 fő vett részt a vezetéseken, melyek a kerten végigvezetve az egész napos programok
helyszínére kalauzolta a látogatókat.

Megtekinthettek számos nagyra nőtt trópusi gyümölcsöt a természeteshez hasonló, párás környezetben, mit a papaya-, kakaó-, kávécserjék, kókuszpálma, a főző vagy a piros terméshúsú banán vagy a kint, a kertben elültetett, narancssárga gyümölcseivel roskadásig megrakott kaki- vagy datolyaszilva. A Bemutatóházban a gyermekeket kézműves foglalkozásokkal és trópusi fejtörővel várták a Füvészkert kollégái, így játszva tanulhattak a trópusi növénycsodákról. Az ódon, több mint százhatvan éves Pálmaházban, ahol a Pál utcai fiúk is megfordultak, ott egyes trópusi gyümölcsöket is megkóstolhattak, mint a csillaggyümölcsöt, a csupasz törpekivit, a perui cseresznyét vagy a krémalmát. Mindezek mellett trópusi gyümölcsökből készült koktélok és különleges fügelekvárok kóstolója várta még a látogatókat. A Pálmaház kupolájánál a gyerekek próbára tehették ügyességüket 9:30, 11, 13, 14:30, 16 órakor induló kötélmászásban, melyért a kertben termett datolyaszilva lett a jutalom. A felnőttek autentikus Srí Lanka-i ételeket készíthettek eközben a Negura Cooking School főzőworkshopjain.

Trópus a Télben a Füvészkertben
Inycsiklandozó gyümölcskóstoló

A kastélyépület bálterme adott otthont trópusi gyümölcsöket bemutató kiállításnak, ahol 42 különböző trópusi gyümölcsöt (pl. dzsekfruit, mangó, kumkvat, sárkánygyümölcs) és zöldséget (pl. batáta, avokádó, tamarilló, citromcirok) vonultattak fel. A gyümölcsök mellett az élő, cserepes növényeket is megismerhették az érdeklődők. Sokaknak óriási élményt okozott megtudni, hogy a rómaiak kedvelt gyümölcskóstoló 2 csemegéjének, a szentjánoskenyérnek az akácéhoz vagy a babhoz hasonló hüvelytermésben érik az ízletes magja, vagy hogy a fűfélék között lehet találni egy citromillatú növényt, a citromcirokot. A növényegyedek mellett részletes információs táblák voltak elhelyezve, de kérdés esetén a kert kollégái is a terembenrendelkezésre álltak.

Trópus a Télben a Füvészkertben
A kiállításra szüretelt óriás keserűnarancs mérete a pomelóval vetekszik

A szomszédos kisteremben mindkét nap tudományos előadások hangoztak el:

– November 12-én (szombat)

10.30 órától: Czóbel Szilárd (SZIE): Ízelítő a trópusok rekorder növényeiből vagy Trópusi giganövények nyomában;

13:30-tól Dr. Ombódi Attila: (SZIE): Trópusi gyökgumós zöldségek;

14:00-tól Koczka Noémi: Megfázás elleni trópusi házi patika.

– November 13-án (vasárnap)

14:00 órától Papp László, a Füvészkert botanikusa: Honnan származnak a trópusi gyümölcsök? címmel tartotta meg szakmai előadását.

Trópus a Télben a Füvészkertben

Trópus a Télben a Füvészkertben, 2016. november 12-13.

A Füvészkertért Alapítvány szervezésében és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával